CV-onderhoud

Centrale verwarmingsketel


Een centrale verwarmingsketel is het core van uw huis wanneer het gaat om warm leven. Zonder een cv-ketel heb je geen warm water wat betekent dat je koud doucht en koud tapwater hebt. Een cv-ketel werkt op aardgas waarmee je het water dus kan verhitten wat jou voorziet van warm water. Hoe het warme water wordt verspreidt gebeurt door een circulatiepomp.


Hoe een cv-ketel werkt?


Een centrale verwarmingsketel werkt doordat de circulatiepomp het warme water laat circuleren. Wanneer het warme water bij de radiatoren aankomt wordt de ruimte opgewarmd. Het water dat afgekoeld is wordt logischerwijs weer door gepompt naar de ketel waar het weer wordt opgewarmd. Wanneer het aangegeven temperatuur bijna bereikt wordt zorgt het systeem dat het aardgas dat wordt doorgevoerd afgesloten wordt. Zo bereikt het aardgas niet de branders en wordt het niet te warm. Wanneer er geen tussentijdse warmtevraag wordt aangegeven schakelt de cv zich automatisch uit na een nalooptijd van een kwartiertje.


Beveiligingen van een cv-ketel


Er zijn meerdere beveiligingen op een cv-ketel. Zo heb je de inlaatcombinatie ook wel de combiketel genoemd. Ook zit er in de installatie een instortventilatie wat er voor zorgt dat de waterdruk niet te hoog oploopt. Bij de rookgasafvoer zit er een trekonderbreker bij voor de beveiliging en de expansievat zit verbonden met de retourleiding wat de drukverschillen verbetert. Een thermo-elektrische beveiliging beveiligt het gasregelblok tegen het uitstoten van onverhitte gas. Waarbij de droogkookbeveiliging de aardgas aanvoer naar de verhitter afsluit als de waterdruk te laag staat. De laatste beveiliging is de ketelthermostaat die het aardgas aanvoer afsluit zodat het water niet warmer wordt dan het aangegeven temperatuur.Keurmerken van centrale verwarmingsketels


negen van de tien cv-ketels hebben een gaskeur sticker, op de gaskeur sticker staat altijd informatie over het feit of de cv-ketel een HR-ketel is en wat voor comfortwaarde de cv-ketel heeft. Gaskeur zijn in principe gewoon kwaliteitskeurmerken voor de cv-ketels. Met behulp van gaskeurmerken is het makkelijker om de cv-ketels te vergelijken met elkaar. Zo kunnen we met de gaskeurmerken weten dat er garanties worden gegeven over comfort, energiezuinigheid en schone verbranding en aansluitmogelijkheden bij soorten boilers. Er zijn meerdere soorten gaskeurmerken: Gaskeur-CW, HRww, Gaskeur SV en Gaskeur NZ.


Wat is een HR-ketel?


HR-ketel staat voor hoogrendementsketel, een hoogrendementsketel is een centrale verwarmingsketel op aardgas die vergeleken met een normale gasketel een veel hoger rendement behaald. Bij een hoogrendementsketel ligt daardoor ook het gasverbruik dus veel lager. De eerste hoogrendementsketel in Nederland is uitgebracht in het jaar 1981 door Nefit.Wat is een VR-ketel?


Een vr-ketel staat voor verbeterd rendementsketel. Een verbeterde rendementsketel behaald een hoger rendement door de brander met de warmtevraag te combineren


Een VR-ketel (verbeterd rendement ketel) heeft een hoger rendement door de brander met de warmtevraag te laten moduleren. Een VR-ketel heeft een lager rendement dan een (goed afgestelde) HR-ketel.


Dat zijn momenteel de keuzes die gemaakt kunnen worden op het gebied van cv-ketels. Wanneer er minimaal 83% van de energie wordt verwerkt tot nuttige warmte spreken we van verbeterd rendement en wanneer het een hogere percentage haalt dan 90% spreek je van een hoog rendement. Op dit moment is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van cv-ketels een gecombineerde ketel die de warmte aanvraag voorziet en die met de restwarmte elektriciteit opwerkt.