CV Ketel

Centraalvervarminsinstallatie


Een cv-ketel maakt onderdeel uit van een centraleverwarmingsinstallatie. De cv-ketels zorgt ervoor dat een gebouw, woning of pand verwarmd kan worden. Aardgas of stookolie brengt de cv-ketel in werking. De brander in de cv-ketel verhit het water in een gesloten systeem, waardoor de cv-ketel op gang wordt gebracht. Ook heeft de cv-ketel een circulatiepomp. De circulatiepomp zorgt ervoor dat dat het warme water gecirculeerd kan worden. De Cv-ketel zit vast op een afvoerkanaal waar het rookgas naar afgevoerd wordt. De thermostaat meet de temperatuur binnenin de cv-ketel. Het is heel belangrijk dat de cv-ketel niet oververhit raak, want dit kan weer voor brand zorgen.



CV ketel onderhoud


Het is tevens belangrijk dat u de cv-ketel niet verwaarloost. De cv-ketel heeft onderhoud nodig, zodat die weer voldoende tot goed kan functioneren. Meld het op tijd wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Uiteindelijk is de kans op een complicatie bij uw cv-ketel verkleind. Een professional kan de cv-ketel zelf onderhouden. Het is af te raden dat u zelf aan de cv-ketel klust. U riskeert zo uw leven, maar dat ook voor uw naasten wanneer het fout afloopt. Wees dus geduldig en bel een professional. Binnen de kortste keren zal de professional u helpen en uw cv-ketel zodoende aanpassen dat die weer voldoende tot goed functioneert.


Cv ketels solo


Als eerste zijn er cv-ketels met een solo-ketel. (beter bekend als conventionele ketel). De solo-ketel verwarmt alleen maar het water voor de cv. Als je de douche of kraan wilt verwarmen, heb je daarvoor een boiler nodig. De betekenis van solo-ketel betekent dus alleen maar zonder warmwatervoorziening. Wanneer je de solo-ketel aanschaft, kun je een keuze maken tussen Vr-ketel of Hr-ketel. Vr-ketel is een afkorting voor verbeterd rendement, terwijl Hr-ketel bekend staat als hoog rendement. Normaliter kiest men voor de Hr-ketel, omdat dit de meeste voorkomende ketel is. Helaas kan de plaatsing van de cv-ketel complicaties veroorzaken, omdat de schoorsteun er niet geschikt voor is.



CV ketel boiler


Als tweede kan een cv-ketel ook een boiler hebben. Hoewel de inhoud van de boiler bepaalt hoeveel water er uit de kraan stroomt, kun je de boiler aanpassen. Er zijn namelijk boilers met verschillende groottes. Daarnaast bepaalt de plaatsing van de boiler ook de hoeveelheid water dat uit de kraan stroomt. Wanneer het water genoeg verhit is, schakelt de boiler zichzelf uit. Dat gebeurt dus automatisch, dus dat betekent dat u de boiler niet handmatig hoeft uit te zetten. Het waterpeil in de boiler blijft altijd hetzelfde, waardoor de hoeveelheid water niet vermindert.


Tot slot


Als laatste is ook nog een combi-ketel mogelijk. Hier zit de boiler al in de ketel verwerkt, waardoor je geen aparte boiler hoeft te kopen. Dit is erg gemakkelijk voor het gebruik en het bespaart je ook wat geld. Een combi-ketel is de oplossing wanneer je problemen hebt met een aparte boiler. Sommige boilers kunnen niet passen, waardoor je er niets aan hebt. Een combi-ketel zorgt ervoor dat de zorgen over de aanschaf rondom een boiler verdwijnt. De combi-ketel maakt het gebruik van een boiler overbodig. Voordat u een cv-ketel aanschaft, is het verstandig dat u eerst kijkt naar de mogelijkheden en daarna pas een beslissing neemt. Wees verstandig bij de keuze van uw cv-ketel.